Overige natuurgebieden Schiermonnikoog

Fotoimpressie

 

Beschrijving

Naast duinen, kwelders en wad komen op Schiermonnikoog onder andere de volgende natuurgebieden voor:

  • het Groene Strand
  • bossen: Eerste Dennen, Tweede Dennen en Derde Dennen
  • zandplaat De Balg
  • Stuifdijk
  • duinvallei Kapeglop
  • Banckspolder en Bank van Banck

In het noordwesten van Schiermonnikoog ligt het Groene Strand. Hier zijn vele kleine jonge duintjes ontstaan met daar achter een jonge duinvallei waar de zee nog enige invloed heeft. Afzettingen van slik en zand (in relatie met verschillende stroomsnelheden van zeewater en getijde), korte overstromingen met zout zeewater, infiltratie met zoet regenwater, kwelwater en ontkalking zijn processen die het Groene Strand tot een bijzonder en uniek strand maken. Hierdoor ontstaan er ook verschillende zones met zeldzame vegetatietypen, van zoutminnende planten naar zoutverdragende planten naar planten die beter gedijen in een zoet water milieu. In de loop van de tijd ontstaat er een ecologisch proces waarbij de soortensamenstelling verandert binnen habitat (successie).

In de bossen zijn de naaldbossen destijds grotendeels aangeplant en spontaan vormt zich nu ook loofbos. De bossen liggen grotendeels centraal op het eiland.

De zandplaat De Balg is gelegen op het oostelijke deel van Schiermonnikoog. Bij laag water komt de plaat droog te liggen doordat het water via de geulen terugstroomt naar de Noordzee. Tijdens storm staat de plaat volledig onder water. Op de plaat vormen zich al enkele duintjes.

Aan de oostkant van het eiland ligt langs het strand de stuifdijk. Dit is een rechte duindijk van enkele kilometers lang. Aangelegd in 1958. De stuifdijk moest zorgen dat er geen water meer van de Noordzee naar de Waddenzee kon lopen. Een soort kustbescherming. In de loop van de tijd heeft een deel van de dijk zich ontwikkelt van een kale zandvlakte zand naar een rijke duinvallei- en kweldervegetatie.

Ten noorden van het dorp Schiermonnikoog ligt het Kapeglop. Een licht golvend duinterrein genoemd naar de zeekaap (= baken voor de scheepvaart) die in deze glop (= duinvallei) heeft gestaan.

Door een vroegere eigenaar van Schiermonnikoog (mr. John E. Banck) is de huidige dijk gerealiseerd die het dorp moest beschermen tegen de zee. Met deze aanleg veranderde de kwelder in een polder, de Banckspolder. Doordat de zoute invloed hierdoor grotendeels is verdwenen werd de grond geschikt gemaakt voor veeteelt.

Flora & Fauna

De dominante boomsoort in de bossen zijn vooral naaldbomen. Al wordt geprobeerd door uitdunning een meer gevarieerd bos te krijgen. Op open plekken krijgen soorten zoals lijsterbes, berk, esdoorn en vogelkers weer kans om zich te bevestigen. In het bos komt incidenteel nog de zeldzame kleine keverorchis voor. In de bossen broeden diverse zandvogels en enkele roofvogels.

Op het Groene strand groeien op het zoute deel onder andere heen, kwelderzegge, zeebies en slijkgras. Verder richting de zeereep waar het minder zout is zie je soorten zoals rode ogentroost, parnassia, zeeraket, helm, melkkruid en sierlijke vetmuur. Waar het milieu wat zoeter wordt zie je soorten zoals knopbies, duindoorn en soms orchideeën (waaronder soms de zeldzame groenknolorchis). Waar het echt zoet wordt zie je soorten zoals watermunt en moerasrolklaver.

Op De Balg liggen geregeld gewone en grijze zeehonden te rusten. Rond de plaat foerageren regelmatig sternachtige vogels naar kleine visjes.

Bijzondere zeldzame planten zijn er te vinden op de Stuifdijk, onder andere groenknolorchis , moeraswespenorchis en knopbies. Echter in de loop van de tijd is vegetatie er verruigt met diverse struiken. Hierdoor kunnen de zeldzame soorten zich moeilijker handhaven.

In het Kapeglop komen bijzondere plantensoorten voor zoals orchideeën en Spaanse ruiters.

In de Banckspolder broeden in het voorjaar en zomer weidevogels, en in de winter zijn er vele foeragerende ganzen te vinden. In het voorjaar en vroege zomer is de dijk (bij de Bank van Banck) een ware kleurenpracht. Paarsblauwe gekleurd door de zeldzame brede ereprijs, het roze van het Engels gras en het geel door diverse bloeiende klaversoorten, geel walstro en kleine ratelaar.

Zie hier voor meer informatie over Schiermonnikoog.