De Muy

Fotoimpressie

 

Beschrijving

Op Texel tussen het dorp De Koog en het natuurgebied De Slufter in ligt het natuurgebied De Muy. Het gebied is onderdeel van het NP Duinen van Texel. Het gebied is ontstaan door aanleg van zanddijken in de afgelopen eeuwen om De Koog met Eierland te verbinden. In tegenstellig tot De Slufter is hier de invloed van zout water grotendeels verdwenen.

Het gebied bestaat uit duinen, een langgerekte vlakte met weilanden en een dennenbosje dat het Oorlogsschip wordt genoemd. De Bertusnol, eén van de hogere duinen van Texel, ligt in De Muy. In het gebied liggen plassen waaronder de Binnen Muy en aan de zeekant tussen twee zandijken de Buiten Muy.

 

Flora & Fauna

De Muy herbergt een oude lepelaarskolonie. Vogels die er verder voorkomen zijn onder andere de nachtegaal, blauwborst, blauwe kiekendief, velduil, ransuil en de grasmus. In het gebied komen bijzondere planten voor zoals verschillende soorten orchideeën (bijvoorbeeld de vroeg bloeiende harlekijn), parnassia, verfbrem, strandduizendguldenkruid en de slanke gentiaan.

De Muy wordt begraasd door Galloway runderen.